Stal nierdzewna posiada mnóstwo wartościowych właściwości powodujących, że jest stosowana w szerokim zakresie. Jej najmocniejsza strona to z całą pewnością niepodatność na korozję, która nie tylko zapewnia wytrzymałość wyprodukowanych z niej sprzętów, ale też umożliwia im styczność z wilgotnymi materiałami i płynami. Co więcej stal nierdzewna jest obojętna chemicznie, co oznacza, że nie wchodzi w reakcje z substancjami o kwaśnym odczynie, a wyliczenie jej zalet dopełnia równa powierzchnia, która uniemożliwia rozwój drobnoustrojów.
Wyroby ze stali kwasoodpornej – zbiorniki na chemikalia lub artykuły spożywcze
Stabilność chemiczna i bezpieczeństwo mikrobiologiczne sprawiają, że stal nierdzewna to świetny materiał dla sektora spożywczego. Wyroby ze stali kwasoodpornej są na co dzień wykorzystywane przez zakłady przetwórcze, które używają ich w toku produkcji, a następnie przechowywania artykułów spożywczych. W piekarniach oraz browarach wyroby ze stali nierdzewnej wykorzystuje się w jako zbiorniki fermentacyjne. Materiał ten jest także wykorzystywany chętnie w branży kosmetycznej i przez firmy działające w sektorze produkcji i dystrybucji paliw, rozcieńczalników i pozostałych preparatów chemicznych.
Wyroby ze stali nierdzewnej – balustrady i meble
Odporność na niekorzystne czynniki atmosferyczne (wilgotność, kwaśne deszcze czy skrajne temperatury) sprawia, że wyroby ze stali nierdzewnej doskonale zdadzą egzamin w warunkach zewnętrznych (przykładowo jako balustrady balkonowe) oraz na pływalniach (jako poręcze i drabinki). Ze względu na przyciągający wzrok wygląd, jednakowo dobrze sprawdzają się również w wewnętrznych częściach obiektów budowlanych – m.in. na klatkach schodowych. Prócz tego sterylność stali nierdzewnej umożliwia użycie jej w gabinetach lekarskich oraz przychodniach.