Sok z kiszonych buraków i kapusty – skład i działanie

sok z kapusty kiszonej, sok z kiszonych buraków

Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia ponownie wracają na nasze stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają też nowe, przedtem mniej znane owoce oraz warzywa. Mówiąc o zdrowotnych zaletach fermentowanego jedzenia nie można zapomnieć też o napojach takich jak kwas chlebowy, kefir albo różnego typu zakwasy i soki z kiszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie zasługują na uwagę – pozwalają w łatwy i szybki sposób wprowadzić do naszego organizmu witaminy niezbędne dla jego poprawnego działania.

Sok z kiszonej kapusty i buraków – jakie składniki w nich znajdziemy?

Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie mnóstwo substancji wpływających pozytywnie na nasze samopoczucie. Najistotniejszym elementem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za proces fermentacji. Sok z buraków, ogórków bądź pozostałych kwaszonek to także kopalnia witamin. Na uwagę zasługuje głównie wysokie stężenie witaminy C – już pół szklanki tych soków ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy również pić ze względu na zawartość witaminy K i E, witamin z grupy B, a także wysokie nasycenie solami mineralnymi.

Z jakiego powodu należy pić sok z kiszonej kapusty?

Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z powodu zawartości bakterii fermentacji mlekowej pożytecznie wpływa na naszą odporność oraz pracę jelit. Na domiar tego nagromadzenie witamin usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają symptomy szkorbutu, depresji i cukrzycy, jak również pomagają walczyć z przemęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki winny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo refluks lub wrzody żołądka. Wzmacniają one też apetyt i stanowią tarcze ochronną podczas kuracji antybiotykami i pobudzają apetyt.

"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]