Tradycyjne polskie zupy – żurek oraz barszcz biały

Tradycyjne polskie zupy – żurek oraz barszcz biały

Kliknij tutaj, aby zamówić żurek staropolski w butelce.

Obecnie rzadko już zjadamy obiady składające się z dwóch posiłków. Przez notoryczny pośpiech, co generuje chęć ekspresowego nasycenia się, często omijamy zupy na rzecz potraw uprzednio serwowanych przeważnie jako to większe danie. Jednakże typowo polskie zupy, jak żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze pozostaną z nami. Nawet jeżeli samodzielnie gotujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to nadal stanowią one stałą pozycje w menu barów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, a także są tradycyjnie serwowane w czasie spotkań bożonarodzeniowych czy wielkanocnych.

Barszcz biały a żurek – Zakwas na bazie mąki pszennej lub żytniej – który na żurek, a który na barszcz biały?

Gdy zapyta się Polaka o zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to natychmiast przywoła on albo barszcz biały albo żurek. Multum osób wręcz nie rozróżnia, że to dwa odrębne dania, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem najczęściej żurek przygotowuje się z zakwasu mąki żytniej, z kolei barszcz biały – z zakwasu na mące pszennej. To jednakże nie wszystko, co odróżnia te zupy, niemniej trzeba stanowczo zaznaczyć, iż nie ma jednego niezmiennego przepisu na żurek i drugiego na barszcz biały. Kuchnia jest wszak sztuką, a każda potrawa odzwierciedla indywidualne smaki oraz doświadczenie kucharza. Co jednakże da się wskazać to fakt, że w barszczu białym na ogół znajdziemy więcej grzybów i włoszczyzny. Barszcz zabiela się również tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można wykorzystać sok kapusty kwaszonej lub z ogórków kwaszonych. Z kolei z żurkiem zagadnienie jest nieco bardziej zagmatwane, ponieważ w ramach tej rodziny zup można wymienić trzy typy:
– kwaskowaty, gęsty żur gotowany przeważnie z dużą ilością czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kartoflami;
– niezbyt gęsty, lekki żurek, zabielany suto śmietaną i doprawiany pokaźną ilością majeranku, serwuje się go przeważnie z jajkiem i pieczywem;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której kawałki ziemniaków zalewa się zakwasem chlebowym lub żytnim.

Zakwas na żur i barszcz biały? Kupić, a może przygotować samemu?

Przygotowanie zakwasu na wypunktowane powyżej zupy nie jest trudne, aczkolwiek nie każdemu wyjdzie za pierwszym razem. Na blogach kulinarnych znaleźć można mnóstwo instrukcji, jak zrobić zakwas, które warto wykorzystać. Stosując jednakże domowy zakwas powinno się zaplanować gotowanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Dlatego też, jeśli chętka np. na żur najdzie was niespodziewanie, warto kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, wystarczających na przygotowanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych tradycyjnych, jak i online, bez problemu kupimy zakwasy z mąki żytniej i pszennej, na bazie których przyrządzimy aromatyczny barszcz biały i żurek śląski bądź staropolski.

"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]