Zupa i dodatek do przekąsek w jednym – o barszczu czerwonym

Zupa i dodatek do przekąsek w jednym – o barszczu czerwonym

Jeśli chcesz zamówić czerwony barszcz na zakwasie, koniecznie wejdź na artmankiszonki.pl.

Nie jest prawdą, iż barszcz czerwony to danie jedynie świąteczna, którą jemy zazwyczaj podczas Wigilii czy też ważnych rodzinnych imprez. W domach, w których tradycja podawania obiadów z dwóch dań nadal się utrzymuje, barszcz czerwony często spotykany jest na stolikach nie tylko w postaci zupy, ale również jako dodatek do innych dań.

Barszcz czerwony – niskokaloryczna zupa obiadowa, ale także apetyczna przekąska

Zdawałoby się, iż barszcz czerwony to prosty do przygotowania wywar z buraków, który w rzeczywistości nie jest bardzo sycącym daniem. Tymczasem właśnie jego nieco słodkawy, a jednocześnie kwaskowaty aromat sprawia, iż doskonale łączy się on z odmiennymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest masa – jedni preferują w nim kiełbasę, ziemniaki oraz jajko, inni wrzucają do niego uszka z grzybami, mięsem czy też kapustą. Barszcz czerwony to nie tylko danie obiadowe, ale również pyszna przekąska lub kolacja na ciepło – gorąca szklanka tej zupy rewelacyjnie podkreśli smak drożdżówki z mięsnym farszem bądź chrupkiego pasztecika z grzybami.

Wypada zaakcentować, że barszcz czerwonyjest zupą niskokaloryczną, jeżeli kucharz nie dodał do niego śmietany. Danie to uważane jest za zdrowe, ponieważ zawiera mangan, witaminy z grupy B i witaminę C, kwas foliowy, a także wiele żelaza, i z tego powodu rekomenduje się je anemikom. Natomiast z uwagi na fakt, że podstawą tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie najczęściej spożywa się ją z dodatkami zawierającymi znaczne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby, u których rozwinęła się cukrzyca.

Zakwas z buraków kwaszonych na barszcz czerwony – kup bądź przygotuj sam

Nie ma kanonicznego przepisu na barszcz czerwony – każdy kucharz wykorzystuje preferowane przez siebie dodatki i odmiennie doprawia tę potrawę. Jedni dodają do niego nieco cukru, aby wydobyć naturalny słodki smak buraka, drudzy kochają barszcz na ostro z dużą ilością pieprzu. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeśli szykuje się go na zakwasie. Zupa na bazie zakwasu z kwaszonych buraków ma mocniejszy, kwaśny smak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a przy tym dostarcza organizmowi więcej niezbędnych minerałów i witamin. Taki zakwas z kwaszonych buraków można naturalnie przygotowywać samodzielnie, ale okres fermentacji – w zależności od panujących w otoczeniu warunków – trwa minimum tydzień. Jeśli jednak nieoczekiwanie najdzie cię ochota na tę zupę, wcale nie musisz tyle na nią czekać – po prostu kup buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie albo online.

"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]